Onder Druk

Hoe zit het eigenlijk tussen jou en water? 

Hoe vaak heb je al water gebruikt vandaag? Waarschijnlijk vaker dan je denkt. Drinkwater lijkt er altijd genoeg te zijn, maar dat wordt steeds minder vanzelfsprekend. Als we in de toekomst voldoende drinkwater willen, zullen we er anders mee om moeten gaan.

De video-installatie Onder Druk nodigt je uit om op een andere manier naar water te kijken. Voor heel even stap je in een dromerige wereld die al jouw zintuigen prikkelt. Een mysterieuze stem zet je vanuit een ander perspectief aan het denken over jouw persoonlijke relatie met het water.

Onder Druk is ontwikkeld door kunstenaars Anne Stoop en Mark Bergwerff in samenwerking met Vitens. Met dit project nodigt Vitens je uit om stil te staan bij onze relatie met water en hoe we die kunnen verbeteren.


Achtergrond

Deze interactieve video installatie is ontwikkeld n.a.v. het Purpose Reporting project in samenwerking met drinkwaterbedrijf Vitens. Tijdens een experiment van THRIVE Institute en The Turn Club werden 9 organisaties en kunstenaars aan elkaar gekoppeld. De kunstenaars gingen aan de slag met de impactdata van de organisaties, met de vraag om deze ‘invoelbaar’ te maken. Wat gebeurt er als kunstenaars deze impactdata interpreteren en op eigen wijze presenteren?

Uit de ontmoeting met Vitens is een langlopende samenwerking ontstaan. Het prototype dat voor het Purpose Reporting project werd ontwikkeld, is nu doorontwikkeld tot een zelfstandige video installatie die voor langere tijd neergezet kan worden. Ook is er tijdens Springtij Forum 2022 een live performance-versie ontwikkeld op basis van de installatie.

Wil je meer weten over Onder Druk? Neem contact op via anne@annestoop.com

Video-installatie Onder Druk