Friend

Jongerentheatergroep MixCity

Première 23 april 2014

Elk jaar maken en spelen jongeren van 13 tot 16 jaar oud in theater de City of Wesopa een eigen voorstelling over een actueel thema. Een jaar lang wordt er o.l.v. het artistieke team getraind en naar de voorstelling toegewerkt. De 13 spelers bij MixCity hebben de behoefte iets te vertellen, durven zich uit te spreken en gaan op zoek naar spannende theatrale vormen. Bij elke speler wordt zijn of haar authentieke talent benadrukt en gekeken naar hoe dat talent het beste tot zijn recht kan komen in de voorstellingen.

De voorstelling Friend van jongerengroep MixCity gaat over vriendschap in het digitale tijdperk. Onze huidige jongerengeneratie worden ook wel de M-generatie genoemd. De “M” staat voor millennium, marketing en media. In het Engels wordt het ook wel “the Net-generation” genoemd. Deze generatie brengt een groot deel van hun tijd door in een virtuele omgeving. Een omgeving van delen, reageren en liken, waar je jezelf elk moment van de dag moet promoten. Hoe kijkt deze generatie tegen het begrip vriendschap aan?

Het artistieke team

De regie van deze voorstelling is in handen van Maartje Ghijsen  en regie assistente Anne Stoop. Maartje Ghijsen werkt als docent en regisseur onder andere bij Toneelgroep Amsterdam, Community Theatergroep Slapelozen en NT Jong in Den Haag. Haar werkwijze wordt gekenmerkt door een eigentijdse visie op theater en spel; theater is een belevenis, als bezoeker ben je deelgenoot van een ervaring en ga je een directe verbinding aan met de thematiek van de voorstelling.

Dit is de tweede keer dat Maartje de regie voor een voorstelling van MixCity voor haar rekening neemt samen met regie assistente Anne Stoop, die net is afgestudeerd als theatermaker aan de Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam. Zij hebben allebei een voorliefde voor de schrijver Oscar van Woensel en hebben dan ook fragmenten uit het toneelstuk Blaat in de voorstelling verwerkt.

Naast tekst vormt beweging een belangrijk onderdeel van deze voorstelling. Daarom werd speciaal voor deze productie ook samengewerkt met choreografe Hanke Sjamsoedin

Tekstfragmenten: Blaat van Oscar van Woensel
Techniek: Arie Bervoets en Roland Sinke

Fotografie/ontwerp flyer: Mascha Hendriks