Speel een levensgrote versie van het welbekende Monopoly, waarbij je zelf de pion bent op het speelbord! Maar pas op, this game comes with a twist. Voordat je kunt beginnen met het vergaren van vermogen en het aftroeven van je concurrenten, draai je aan het Rad van Fortuin. Het Rad bepaalt als wie jij dit spel gaat spelen: ben jij Tracey uit IJsselmonde in Rotterdam? Dan start jij het spel met veel een lager startbedrag dan Jarik uit Scherpenzeel. Gedurende het spel trek je kansenkaarten die bij jouw inkomensgroep horen en ervaar je hoe de kansen in Nederland verdeelt zijn.

Het spel is o.a. geïnspireerd door dit artikel in de Volkskrant en de website Kansenkaart.nl en nog volop in ontwikkeling, maar één ding staat vast: het wordt een belevenis die sowieso veel gespreksstof oplevert! Naast het spelen van het spel zal een uitgebreid nagesprek onderdeel van de spelervaring zijn. Mr./Ms./X Monopoly begeleidt de spelers door deze kansloze/kansrijke experience heen.

Dit concept is ontstaan vanuit de vraag: Hoe kun je kansenongelijkheid op een speelse manier invoelbaar te maken? Zouden we op een andere manier met elkaar over dit onderwerp in gesprek gaan, door eerst een spel te spelen dat in alle opzichten níet eerlijk is? Net zoals het echte leven?

Dit concept is nog volop in ontwikkeling en op zoek naar zowel academische als parktijkpartners om het verder uit te werken! Heb je interesse om hier aan mee te werken? Neem contact op via anne@annestoop.com

———————

PROBEER HIER EEN DIGITAAL RAD VAN FORTUIN: Waar ben jij geboren, en met welk startbedrag mag je deze ronde Monopoly gaan spelen?

Monopoly Real Life