
Het Play with Nature LAB is een samenwerking tussen Myrthe Mandemakers en Anne Stoop, en is een laboratorium waarin we onderzoeken hoe de stem van de natuur vertegenwoordigd kan worden in de boardroom van organisaties. We bouwen hiervoor bruggen tussen de kunstwereld en het bedrijfsleven.
Over ons
Myrthe Mandemakers en Anne Stoop zijn kunstenaars en ontwerpers met ruim 15 jaar ervaring in productontwerp, theater, participatieve kunst, green en social design en onderwijs.
We kennen elkaar van de Master Crossover Creativity aan de HKU. Daarbinnen onderzochten we, ieder op eigen artistieke en ontwerpende wijze, hoe we de natuur een stem kunnen geven. We combineren verbeeldingskracht en creativiteit met ecocentrisch denken en doen. Onze gezamenlijke drijfveer is het herstellen van de relatie tussen de mens en de natuur en het vinden van creatieve en praktische oplossingen zodat de natuur als stakeholder positieve impact maakt in de bestuurskamers. Onze missie is de relatie tussen mens en natuur te herstellen en natuur als volwaardige stakeholder in besluitvorming te integreren. Met steun van het Cultuur Innovatiefonds Provincie Utrecht werken we aan dit doel.
Aanleiding
We leven in het Antropoceen, waarin de mens de aarde domineert. Maar een verschuiving is gaande: van mens als heerser naar mens als onderdeel van een ecosysteem. Dit vraagt om een ecocentrische benadering, waarin niet alleen de mens, maar ook planten, dieren en andere natuurlijke entiteiten meetellen in beleid en besluitvorming.
De natuur heeft momenteel nauwelijks een stem in organisaties, terwijl de behoefte aan ecocentrisch denken groeit. De nieuwe CSRD-wetgeving verplicht grote bedrijven te rapporteren over hun impact op mens en milieu en moedigt hen aan om natuur als stakeholder te betrekken. Maar hoe? Veel organisaties missen de kennis en methoden om deze verbinding te maken.
Play with Nature Lab X Vitens
In het lab onderzoeken we hoe ervaringsgerichte werkvormen bij kunnen dragen aan ecocentrisch denken en handelen. Bij drinkwaterbedrijf Vitens experimenteren we komende maanden met artistieke en ontwerpende methodes die hoofd, hart en handen verbinden. Zo stimuleren we een ecocentrische houding en verkennen hoe ‘more-than-human-stakeholders’ een stem kunnen krijgen in besluitvorming binnen de watersector.
We maken gebruik van ‘embodied learning’ & spelmethodieken. We combineren hierin zoönomisch ontwerp (Zoönomisch Instituut), de kunstenaarsmindset (The Turn Club) en het Parlement der Dingen (Bruno Latour). Lichamelijk ervaren en spelen stimuleert zowel de individuele als collectieve reflectie, die volgens ons hard nodig is in de watertransitie.
Experiment #1 ~ Adopteer een druppel
Hoe kunnen wij beter zorg dragen voor het welzijn van water? In deze challenge word je uitgedaagd om een dag voor (een potje met) water te zorgen en bij jezelf te onderzoeken wat ‘zorg dragen voor’ eigenlijk betekent. Het experiment nodigt je uit om water als gelijkwaardige te behandelen en je bewust te worden van de drempels die je hierbij ervaart.
Meer weten over dit experiment of wat we verder ontwikkelen binnen het Play with Nature LAB? Neem contact met ons op via:
anne@annestoop.com | info@myrthemandemakers.nl