Theater na de Dam 2020 | Weesp

Jongeren van theaterwerkplaats De City Speelt verdiepten zich onder leiding van theatermakers Sem Jonkers en Anne Stoop in de geschiedenis van Weesp ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hun onderzoek vormt de basis voor de beeldende podcast Een ceremonie voor thuis.

Emma, Saul, Abel, Kaïn, Minke, Joris, Pam, Tim en Tinco nodigen je uit voor een digitale herdenking met belangrijke en ogenschijnlijk onbelangrijke verhalen. Ze nemen je mee naar hun ontmoetingen met Hans en Dick, opa Bert, oma Thea en opa Leo. En samen met Lida duiken ze in de map vol brieven en documenten van haar vader, die als enige van zijn familie terugkeerde uit Auschwitz.

Tijdens de elfde editie van Theater Na de Dam zetten bijna 500 jongeren in 40 projecten door heel Nederland zich in om, ondanks alles, ook dit jaar 4 mei van betekenis te voorzien. Gebaseerd op gesprekken en briefwisselingen tussen jongeren en ouderen over de oorlog wordt – in veel verschillende vormen – iets waardevols gemaakt en staan we niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij de complexe tijd waarin we nu leven.

De jongerengroep van De City Speelt was eigenlijk van plan een theatervoorstelling te maken waarbij het publiek werd meegenomen langs verschillende locaties in Weesp. Door de uitbraak van het coronavirus moesten ze op zoek naar een andere vorm om hun materiaal in te presenteren en kozen ze voor een beeldende podcast. De verhalen die de spelers vertellen worden begeleid door tekeningen van beeldend kunstenares Mascha Hendriks en ging op 4 mei 2020 online in première.


Theater na de Dam 2018 | Alkmaar

Jongeren uit Alkmaar verdiepten zich onder leiding van theatermakers Dorien Haan en Anne Stoop in de geschiedenis van Alkmaar ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij spraken met ouderen over hoe het was jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen samen met ander bronmateriaal de basis van de voorstelling ‘Geluid van stilte’.

De synagoge in Alkmaar werd in 1942 op last van de Duitse bezetter gesloten, waarna de joden werden gedeporteerd en de synagoge leeg geroofd. Het gebouw werd in 2011 opnieuw in gebruik genomen als synagoge en zal op 4 mei het decor vormen voor een zinnenprikkelende voorstelling waarin verleden en heden samenkomen.

Tijd: 21.00 uur

Locatie: Alkmaarse synagoge, Hofstraat 15 te Alkmaar

Artiance maakt voor Theater Na de Dam deze voorstelling. Tijdens de negende editie van Theater Na de Dam spelen gelijktijdig 28 jongerenvoorstellingen, allen gebaseerd op gesprekken met ouderen over de oorlog. Van Sittard tot Groningen en van Den Haag tot Arnhem klinken voor even de stemmen van toen in het nu.

Theater na de Dam 2018 | 2020
Tagged on: